23 de desembre 2007

Un homme bien sous tous rapports

Autor: CHI LI. Un homme bien sous tous rapports. Actes Sud, 2006. 157 pàgines.
Títol original: 有了快感你就喊.
Trad.: Hervé Denès.

Bian Rongda, un home d'aproximadament 40 anys, mai no s’havia plantejat el futur i sempre havia estat subjecte als familiars: un pare dominador i irascible, una dona emprenedora que té èxit a la feina, un fill "petit tirà"...
Un bon dia, la unitat on treballa queda anul·lada i tots els qui hi treballen perden la feina. És en aquest moment que Bian Rongda comença a dedicar estones molt llargues a la reflexió i ens mostra les relacions amb els seus familiars.
Quan es decideix a enviar currículums i a presentar-se a proves de selecció es troba que el seu perfil és difícil de col·locar. Finalment, però, aconsegueix una feina força original que li permetrà tornar a començar en un lloc diferent i sense res que el lligui a la seva vida anterior: treballarà per a una empresa de cosmètics al Tibet.

Es tracta d'un llibre curt que retrata la vida d'una persona sotmesa a tot. Destaca especialment la figura del pare, un home trist i amargat per la pèrdua de la dona i per la càrrega que implica una filla mig dement, que aconsegueix dominar al protagonista des de ben petit. Un altre dels arquetips destacats és el de la dona de Bian Rongda, que representa una dona triomfadora que fa empetitir el seu marit i fer-lo sentir ben poca cosa. Al final, la solució és dràstica: començar de nou.

(Aquest llibre el vaig comprar per Internet a la llibreria Mollat de Burdeus: www.mollat.com.)