29 de març 2010

Las puertas del paraíso


Yiyun Li. Las puertas del paraíso. 
Editorial Lumen, 2010. 
410 pàgines.
Títol original: The Vagrants.
Traductor: Laura Martín de Dios.

Aquesta vegada, Yiyun Li crea una novel·la que, en certa manera, recorda l'anterior obra Los buenos deseos, que havia publicat la mateixa editorial amb la mateixa traductora. 

Diem que recorda l'anterior perquè utilitza un element, l'execució de Gu Shan, antiga guarda roja, com a excusa per presentar-nos una sèrie de narracions que s'entrellacen però que podrien ser independents: el maltractament psicològic d'una nena minusvàlida, la vida dels pares de la noia executada, els moviments contra el sistema i la censura que imposa, l'obsessió d'un noi per trobar dona...

Tot això, amb el teló de fons de l'època justament posterior a la mort de Mao Zedong, en què el govern tolerava els moviments tímids d'obertura amb la repressió dels moviments que adquirien massa volada.

En resum, una vegada més, cal felicitar la traductora per una feina molt ben feta que ens fa llegir la novel·la d'una manera fluida, i també volem felicitar l'editorial per un motiu doble: per publicar l'obra i per fer-ho amb una edició tan acurada i agradable.