02 d’octubre 2011

Grenouilles

Mo Yan. Grenouilles.
Éditions du Seuil, 2011.
408 pàgines.
Títol original: 
.
Traductor: Chantal Chen-Andro.



Com és habitual, Mo Yan ens mostra la vida quotidiana al districte de Gaomi durant la darrera meitat del segle XX. En aquesta novel·la, l'autor, pràcticament especialitzat en la recreació de la vida en zones rurals, toca de ple un tema que no és gaire habitual a les seves obres: la planificació familiar.


Basant-se en la figura d'una tieta seva, Mo Yan s'endinsa en l'època més dura del control del compliment de la política del fill únic, amb conseqüències greus per a moltes famílies: dones mortes durant l'avortament, dones mortes mentre intenten escapolir-se del control dels oficials...


És una obra que, en general, es llegeix ràpid i amb facilitat, que enganxa força. Ara bé, no acabem d'entendre ni de digerir el tall que es fa cap al final. Passada la pàgina 300, l'autor decideix abandonar el format de narrativa per crear una "suposada" obra de teatre. El ritme canvia i s'accelera, però sembla una fugida endavant, com si no sabés ben bé com rematar l'obra. De fet, l'últim naixement que es narra abans d'aquest canvi queda mig amagat i poc clar... (no podem donar més pistes sense "xafar" l'intriga).


Cal dir que aquesta és una de les cinc obres que han rebut el premi Mao Dun 2011. Ara caldrà veure què passa amb la traducció al castellà/català. Es farà? Es farà des del xinès o des d'una llengua intermèdia? Podrem gaudir d'una traducció fluïda i correcta o tindrem les errades habituals? Quina editorial s'hi atrevirà? Serà Kailás, que últimament ens ofereix les traduccions d'aquest autor?


S'admeten apostes.